Moon Hooch (Njujork/SAD)

Moon Hooch

Put od svirke na stanicama podzemne železnice Velike jabuke do prestižne Bilbordove top-liste albuma je podjednako težak, koliko može da bude i lep, ako se pređe na Moon Hooch način. Ovaj otkačeni džez trio iz Bruklina će svoju originalnu i zapaljivu „pećinsku“ muziku predstaviti na otvaranju ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača, 1. septembra u petrovaradinskom Podgrađu.

Stvoriti poseban muzički žanr danas, u vreme kada su sve ideje gotovo potrošene, nije lako, ali ne i nemoguće, kada vam je životna filozofija da što više posvećenosti donosi i više rezultata. Tako su i Moon Hooch počeli 2010, još kao studenti Nove škole džeza i savremene muzike u Grinič vilidžu, prvenstveno nastupajući ispred Metropoliten muzeja i u podzemnoj železnici. Trio od početka čine Majk Vilbur na saksofonima viših registara, Venzl Mekgoven koji svira dublje saksofone, sintisajzere i elektroniku i bubnjar Džejms Mašler, a njihova energična muzička matrica podjednako duguje džezu, popu i plesnoj muzici.

Svestan da je njihova sudbina samo u njihovim rukama, trojac je najpre uveo ozbiljne životne promene, poput meditacije, joge i veganske ishrane, kako bi popravio fokusiranost na bavljenje muzikom i – rezultati su se vrlo brzo pojavili. Već prvim albumom uspeli su da prodru na 9. mesto Bilbordove džez liste, da bi im drugi pribavio definiciju „pećinske“ muzike. Usledio je nastup u popularnom australijskom TV sitkomu Hamish and Andy’s Gap Year, nakon čega je svirka na ulicama otišla u prošlost, a sve ostalo što će uraditi kasnije u – istoriju. Isto se očekuje i od njihovog čisto zvučnog spektakla, koji će prirediti na otvaranju Festivala uličnih svirača.