novosti Novosti

02.09.2016

Petak na Festivalu: Buđenje u punom zamahu

Umetnički program druge večeri Festivala uličnih svirača, u petak 2. septembra, odvijaće se punim intenzitetom, na svih 14 punktova u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Muzički koncerti, performansi, pozorišne predstave, bioskopske projekcije i umetničke instalacije očekuju posetioce u Beogradskoj, Štrosmajerovoj i Ulici Lisinskog, na Rampinom puta na ulazu u Petrovaradinsku tvrđavu, kod Barutane „Josif“, na Vojnom igralištu i na Brod teatru sa suprotne strane Dunava.

Muzički program na najvećoj festivalskoj bini, kod Beogradske kapije, otvoriće u 20 časova renomirani novosadski neoklasični sastav Frame Orchestra, a veče će se nastaviti u vrelom ritmu Andaluzije kroz nastup škole flamenka La sed gitana. Dva atraktivna lokalna sastava, ska orijentisani Deep Steady i rokenrol postava sa duvačkom sekcijom Rebel Brass, pripremiće teren za finale sa autentičnim italijanskim uličnim sviračima Fratelli Marelli iz Bolonje.

Na sceni u Ulici Lisinskog ne treba propustiti australijskog trubadura Brendana O’Rajlija u 19.30 časova, kao ni Senor Marcusena koji na Festival dolazi direktno iz parka Guelj u Barseloni, naoružan brojnim perkusijama i aboridžinskim duvaljkama diđeridu. Lakši tempo očekuje posetioce na sceni u Štrosmajerovoj ulici, kroz nastupe dua Aquarella Maris iz Šibenika i novosadske harfistkinje Mine Momčilović, dok world music ritmove u Gradić donose najbolji svetski cimbalonista Jeno Listeš, lokalni Duo fantastico i virtuoz na gitari Đusi Kovač.

Program na Rampinom putu duž stepeništa prema satu na Petrovaradinskoj tvrđavi će početi najranije, već u 18.30 časova, nastupom etno-klasičnog trija Katarine i Ljubice iz Beograda, a zatim će zasvirati Triangl trio iz Petrovaradina. Zvezde otvaranja Festivala, Moon Hooch, će pre koncerta u 22 časa održati mini panel diskusiju sa posetiocima o svojoj muzici i finesama uličnog sviranja. Izuzetna poslastica za ljubitelje andergraund kulture biće nastup vinkovačkog bluzera Harp Explosion, poznatog i po sviranju usne harmonike u kultnoj Disciplini kičme.

Ukras druge festivalske večeri biće nastup Aleksandra Carića Zara sa mandolinom na cvetnom balkonu u Štrosmajerovoj ulici, sa romantičnim zvucima koji će na najlepši način ukazati na potencijale oživljavanja ove lepe, ali i zapostavljene gradske četvrti. Filmski program u otvorenom bioskopu kod Barutane „Josif“ počeće u 21 čas, a ljubitelje sedme umetnosti očekuju biseri ovogodišnjeg izdanja festivala Cinema City – „Priča o stanovnicima zida“, „Boje, pravi ženski zvuk“ i „Cinema komunisto“.

Umtnost performansa i alternativnog teatra će u punom jeku oživeti scenu na Vojnom igralištu desno od Beogradske kapije. Na ovom punktu program počinje u 19.30 časova modernim plesom dua Junebug Company iz Švajcarske, a uslediće predstava modernog cirkusa „Život na visokoj nozi„, performans „Dualizam“ mađarske trupe Vulkai i pozorišna predstava „Ručni rad ili tajna jednog pisma“ Pozorišta Promena iz Novog Sada.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri