novosti Novosti

10.09.2016

Srce ostalo u Gradiću

Veliko drveno srce, sa natpisom „Volem“, ostalo je u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave kao poklon građanima nakon Festivala uličnih svirača, koji je u tom delu grada održan od 1. do 3. septembra. Dar Gradiću i čitavom gradu zajedničko je delo Festivala, koji je ove godine preseljen u romantično naselje podno petrovaradinskih zidina, i udruženja građana Fruškać koje se bavi očuvanjem prirodnog i kulturnog nasleđa Fruške gore, buđenjem i podizanjem ekološke svesti, reciklažom i promocijom obnovljivih izvora energije.

Dva metra visoko crveno srce je postav ljeno kao simbol novog kulturnog života u ovom delu grada nakon buduće revitalizacije na koju je ukazala ova manifestacija, u potpunosti posvećena nastojanju da se Podgrađe oživi i učini privlačnim za život, rad i turističke posete. Pozadina srca namenjena je građanima, prolaznicima i posetiocima Gradića da upišu ili urežu svoje poruke ili potpise.

spenser-vrata

Fruškać i Festival uličnih svirača su zajedničkim snagama ugostili i engleskog konceptualnog umetnika Spensera Bejlsa, koji pravi različlite prostorne objekte od materijala nađenih u šumi. Njegove skulpture, od kojih je najupečatljivija ukrasna kapija na početku Rampinog puta ispod Pijanog sata, imale su cilj da oplemene Gradić, u skladu sa nastojanjima ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača.

U Gradiću je tokom Festivala bio postavljen i žičani kontejner za deponovanje plastike, gde su posetioci programa u zamenu za tri plastične čaše dobijali atraktivne bedževe ovog udruženja. Kontejner je bio postavljen u saradnji Fruškaća sa udruženjem građana Komšija iz Petrovaradina.

Pokrovitelji festivala

Medijska podrška

Prijatelji festivala

Partneri